La novel·la per fascicles: l'art de narrar en suspens

  • 20h
  • Presencial
  •      Esteve Plantada /
  •    Este curso se imparte en: Catalán
  •    Las intervenciones en el curso se hacen en Catalán o Castellano
290 el precio del curso incluye la cuota de socio de l'Ateneu Barcelonés correspondiente a la duración del curso

 consulta los descuentos y las formas de pago disponibles (aquí >>)

Grupos de cursos de la edición actual

 

Esteve Plantada

Grupo A4
Martes y jueves 17:00-19:00 h
Fecha de inicio: 02/07/2019
Plazas disponibles.

Ediciones de este curso

  • octubre-diciembre
  • verano (junio-julio)

- Descobrir les variants literàries del gènere imprescindible de la literatura del segle XIX, el "fulletó", i comprovar si encara són vigents actualment i en quin format. - Aprendre la tècnica a partir d'exemples pràctics: Balzac, Dickens, Asimov, passant per Víctor Català o per autors actuals com Ramon Mas o Ariadna Castellarnau. - Les possibilitats de la narrativa episòdica: simplicitat psicològica, tècniques pròpies per a forçar el consum i l’interès del lector. - Com passar d'un conjunt de relats a un cos homogeni? Les particularitats del Fix-Up, nascut en l'auge de la ciència-ficció i la fantasia dels anys 50. - El "fulletó" del segle XXI: les "blognovel·les" i els "tuitrelats". El cas "Manuel Bartual". - Trobar formes d'estimular la creativitat i l'originalitat, i acompanyar-les d'una correcta execució més enllà de fórmules o manuals. - L'art del "cliffhanger": com acabar un capítol amb la intriga al màxim, amb el xoc perquè els lectors sentin la necessitat de seguir llegint? - Identificar i experimentar amb les tècniques emprades pels grans autors literaris traslladar-les al relat de les sèries televisives de l'actualitat: clímax a cada capítol, repeticions i recurs a l’acció i al melodrama. - Dominar el relat: arc argumental global, dosificació de la informació, descripcions, estructura, finals de capítol i relació amb el conjunt del relat. - La retòrica de les narracions: quin registre necessitem? Quin to és l'adequat? Quins elements milloraran el nostre relat? - Redactar les pròpies narracions o relats per valorar-leos a classe.

- Proporcionar tècniques i recursos pràctics per a l'escriptura narrativa de manera episòdica, posant-la en relació amb el nou llenguatge audiovisual i amb les noves tècniques narratives contemporànies. - Analitzar els textos proposats (clàssics i contemporanis) i les tendències actuals per valorar-ne els codis de gènere i anotar-ne l'evolució.

Formació pràctica impartida en català. L'entrega de textos i exercicis per part dels alumnes pot ser en català o castellà. Es comentaran i analitzaran relats i fragments de novel·les, a més d'alguns manuals; es debatran els exercicis, que seran corregits pel professor.

- Honoré de Balzac. Il·lusions perdudes. Proa, 2008 - Wilkie Collins, La dama de blanc, Proa, 2018 - Charles Dickens. Els papers pòstums del Club Pickwick. Acontravent. 2012 - Charles Dickens. El casalot. Ediciones Destino, 2008 - Isaac Asimov. Trilogía de la Fundación. DeBolsillo, 2010 - Eugène Sue. Les mystères de Paris. - Víctor Català. Solitud. Edicions 62. - Raimon Casellas. Els sots feréstecs. Edicions de 1984, 2012 - Sherwood Anderson. Winesburg, Ohio. El cercle de Viena / Acantilado, 2009 - Ray Bradbury. Les cròniques Marcianes. Proa, 2004 - Yordán Radíchkov. Abecedario de Polvora. Automática Eidtorial, 2014 - Alasdair Gray. Lanark. Marbot, 2013 - Henry Kuttner. Mutante. Ediciones B - Charles Sheffield. Las crónicas de McAndrew. Ediciones B, 1992 - George R.R. Martin. Los Viajes de Tuf. B de Books, 2013 - Patrick Modiano. Ropero de la infancia. Anagrama, 2015 - Michel Faber. Pétalo carmesí, flor blanca. Anagrama, 2006 - Clifford D. Simak. Ciudad. Minotauro, 1988 - Ariadna Castellarnau. Cendra / Quema. Catedral, 2017 - Ramon Mas. Afores. Edicions de 1984, 2017

Los campos marcados con asterisco (*) son obligatorios

Importante

  • Este servicio NO te compromete a matricularte en ningún curso.
  • Este servicio NO implica ningún tipo de reserva de plaza para ningún curso.
  • La única finalidad de este servicio es cuando se abra el periodo de matriculación para el curso que hayas escogido, te enviaremos un correo electrónico como recordatorio.
Puedes consultar información sobre la gestión de datos personales en Política de privacidad
Los campos marcados con asterisco (*) son obligatorios
*escribe aquí las dudas que tengas sobre este curso
Puedes consultar información sobre la gestión de datos personales en Política de privacidad