Los objetivos principales del ciclo Latino a la carta es llegar a tener unos conocimientos básicos de morfología, sintaxis y léxico latino y disponer así de un método riguroso para poder interpretar correctamente textos escritos en esta lengua e ir aprendiendo latín por cuenta propia, con una base científica y con el apoyo y guiaje de la profesora. En este curso queremos conseguir aplicar la morfología nominal, pronominal y verbal del latín, dominar los principales contenidos de sintaxis casual y oracional de la lengua latina y saber analizar de manera rigurosa periodos oracionales completos, identificando adecuadamente los constituyentes y haciendo una interpretación correcta. Además de adquirir práctica y agilidad en el uso del diccionario bilingüe, conferir traducciones inteligibles y cuidadosas de los textos propuestos y poner de relieve las relaciones entre el latín y el catalán (y las otras lenguas románicas), sobre todo en cuanto al léxico y a determinados aspectos de la morfología y la sintaxis.
El llatí fou la llengua en què s’escrigueren moltes de les obres clàssiques, en què s’afaiçonaren els tòpics o llocs comuns de la tradició occidental i en què es transmeté i preservà fins no fa gaire el seu bagatge cultural, científic o institucional. A més d’aquesta pervivència en l’espai i en el temps, el llatí, com a llengua flexiva amb unes peculiaritats concretes, afavoreix la reflexió lingüística i ofereix una base gramatical òptima i lògica per a l’aprenentatge de les llengües en general i de la família de les romàniques en particular. Conèixer el llatí, les creacions literàries en aquesta llengua i la civilització que s’hi relaciona i en depèn no és tan sols una necessitat espiritual i estètica, que ens fa més partícips de la nostra història i del món a què hem arribat després d’un llarg recorregut, sinó que és també un instrument que es pot aplicar directament o indirecta a molts dels camps professionals englobats en l’àmbit de les Ciències de l’Home, de les Ciències de la Natura i de les Ciències Socials. L’objectiu principal del cicle Llatí a la carta és arribar a tenir uns coneixements bàsics de morfologia, sintaxi i lèxic llatins i disposar així d’un mètode rigorós per poder interpretar correctament textos escrits en aquesta llengua.
Per poder seguir amb aprofitament les sessions del curs Llatí a la carta III és recomanable haver cursat Llatí a la carta I i Llatí a la carta II. Els objectius de tots tres cursos estan relacionats i es poden desplegar de la manera següent:
Borrell, E. & Miró, M. (ed.), Llatí, llengua i cultura, Barcelona: Editorial UOC, 1997.
Borrell, E. & Miró, M., Gramàtica llatina: el llatí normatiu i la seva evolució fins al català, Barcelona: Editorial UOC, 2001.
Diversos autors, Diccionario ilustrado VOX latino-español, español-latino (20a ed.), Barcelona: Bibliograf, 1996.
Diversos autors, Diccionari il·lustrat VOX llatí-català, català-llatí, Barcelona: Spes, 2001.
Escolà, J.M., Diccionari de llatinismes i expressions clàssiques, Barcelona: Edicions 62, 1997.
Griffin, R.M., Gramática latina de Cambridge. Traducció de José Hernández Vizuete. Sevilla: Universidad de Sevilla, 1994.
Rubio, L. i González, T., Nueva gramática latina, Madrid: Coloquio, 1996.
Segura Munguía, S., Gramática latina, Bilbao: Universidad de Deusto, 2012.
Segura Munguía, S., Método de latín I, Bilbao: Universidad de Deusto, 2012.
Segura Munguía, S., Método de latín II, Bilbao: Universidad de Deusto, 2012.
Seva, A. (dir.), Diccionari llatí-català, Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1995.
Seva, A. (dir.), Diccionari bàsic llatí-català, Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1997.
Valentí Fiol, E., Gramàtica llatina: morfologia i nocions de sintaxi, Barcelona: Curial, 1995.
Valentí Fiol, E., Sintaxi llatina, Barcelona: Curial, 1992.
Precio curso :
Si participas en línea
324,50 €
(Esta modalidad de inscripción no requiere ser socio del Ateneu Barcelonès)
consulta los descuentos y las formas de pago disponibles (aquí >>)